Jalostus ja terveys

Lonkkaindeksit

Suomenajokoirien lonkkaindeksit

Lonkkaindeksi näkyy Suomen Kennelliiton KoiraNet-jalostustietojärjestelmässä kunkin koiran tiedoissa nimellä jalostusindeksi.

Arkistoista:

Päivitetty 16.6.2009

Katariina Mäen tekemä tutkimus suomenajokoirien lonkkadysplasiasta ja sen vähentämisestä jalostuksen avulla alkaa olla valmis ja niinpä ajokoirille on saatu laskettua BLUP-indeksit lonkkadysplasian osalta. Laskenta tapahtuu samalla periaatteella kuin jo tutuksi tulleiden metsästysominaisuuksien BLUP-indeksien laskeminen eli laskettaessa indeksiä jollekin koiralle ottaa laskentaohjelma huomioon koko koiran suvun ja niiden lonkkakuvaustulokset. Niinpä indeksilistassa onkin paljon sellaisia koiria, joita itseään ei ole kuvattu, mutta sen jälkeläisiä tai näiden jälkeläisiä jne. on kuvattu ja ohjelma pystyy yhdistelemään nämä koirat toisiinsa ja laskemaan niille indeksin.

Periaatteena on se, että mitä suurempi on koiran lonkkaindeksi, niin sen parempi ja päinvastoin, mitä pienempi koiran lonkkaindeksi on sen heikompi.

Indeksilistan kokonaisuudessaan voit imuroida Lonkkaindeksit ( PDF – tiedosto ) (Vinkki: Jos haluat tallentaa indeksilistan omalle koneellesi niin paina hiiren oikeanpuolesta nappia linkkitekstin päällä ja valitse Tallenna kohde nimellä )