Jalostus ja terveys

Koiran tilojen lämpötiloista

Koiran tilojen lämpötiloista

Eläinsuojeluasetus sanoo, että kopin on annettava koiralle riittävä suoja mm. kylmyyttä vastaan. Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaan (annettu eläinsuojelulakiin perustuen).

”Koirankopin on oltava kooltaan, rakenteiltaan ja varusteiltaan koiralle sopiva. Kopin seinien, katon ja lattian on oltava tiiviitä ja tarvittaessa lämpöeristettyjä. Kopin pohjan on oltava irti maanpinnasta. Kopin lämpötilan ja ilmanlaadun on oltava siellä olevalle koiralle sopiva. Koirankopin kulkuaukon on oltava sellainen, että koiralle ei aiheudu vahingoittumisen vaaraa. Kulkuaukko on tarvittaessa varustettava sopivalla läpällä. Kopin lattia on pidettävä puhtaana ja kuivana. Koiralla on oltava käytössään makuualusta.koirankopissa on tuulikaappi. Kopin lämpötila on vähintään + 5 C astetta koiran ollessa sisällä kopissa.”

Käytännössä useimmiten koiran tilojen lämpötila on +10 C – +15C. Monet koirat asustelevat +20 C lämpötilassa.

Koiran asuintiloissa on rotueroja. Täytyy ottaa huomioon, että suomenajokoira on lyhytkarvainen eikä näin ollen pärjää ilman lämmittämättömiä tiloja Suomen talvessa. Paksuturkkinen pystykorvarotuinen koira kestää kylmempiä olosuhteita paksun turkkinsa ansiosta.

Vastaavasti myöskään kesällä koiran ei voi oleskella helteessä auringon paahteessa, sen on päästävä viileämpään tilaan varjoon. Lisäksi yleinen lämpötilarajasuositus kennelliiton järjestämissä kokeissa -/+ 20C.