Linkit

Jäsenkysely 2019

Jäsenkysely SAJ:n ohjelmatyötä varten

Yli 120 vuotta on ajokoiratoimintaa ollut maassamme ja suomenajokoira on yhtenä kansalliskoiranamme ollut tärkein ajokoira ja Suomen Ajokoirajärjestö on edeltäjineen ollut pitkään suurin ja nykyisin suurimpia rotujärjestöjä.

Lempikoiramme on kuvattu seuraavasti: ”Suomenajokoira on jäniksen ja ketun metsästykseen käytettävä ajokoira. Se on vaikeissakin olosuhteissa metsästysintoinen sekä itsenäisesti ja vaihtelevalla vainuamistavalla työskentelevä koira, joka ajaa riistaa haukkuen kuuluvasti. Koira on kolmivärinen, keskikokoinen, tasakorkea, korkeuttaan selvästi pitempi, voimakas, mutta ei raskasrakenteinen. Sukupuolileima on selvä. Käyttäytyminen/luonne on rauhallinen, tarmokas ja ystävällinen, ei koskaan vihainen”.

Kaupungistumisen, metsästyksen muutosten ja petojenkin vuoksi kasvuvaihe rodun osalta on kääntynyt laskuun ja suosio on heikentynyt. Sen seurauksena järjestön jäsenmäärä on laskenut vuoden 2000 huipusta 11300 jäsenestä 7000 jäseneen, suomenajokoirien rekisteröinnit samaan aikaan 4200:sta 1200 rekisteröintiin ja lisäksi koe- ja näyttelykäynnit ovat selvästi alentuneet. Toki samaa kehitystä on myös muiden metsästyskoirien kohdalla. Ajokoirien käyttö petojen metsästykseen on selvästi vilkastunut viime vuosina.

Toiminnan tehostamiseksi SAJ:n vuosikokous päätti Laukaassa 23.03.2019, että järjestön toimintaa terävöitetään laatimalla lähivuosiksi strategia. Tavoitteena on suomenajokoiran ja muiden SAJ:n rotujen käyttöominaisuuksien ja terveyden sekä rotujärjestön ja koetoiminnan kehittäminen vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin.

SAJ 2025 -ohjelman pohjaksi hallitus käynnistää kyselyn elokuun Ajokoiramies-lehdessä ja samaan aikaan tehtävällä nettikyselyllä. Selkeän kuvan saamiseksi jäsenistön odotuksista Suomen Ajokoirajärjestön tulevasta toiminnasta toivotaan sinunkin vastaavan oheiseen kirjalliseen kyselyyn tai samaan aikaan tapahtuvaan nettikyselyyn mahdollisimman avoimesti 30.09.2019 mennessä järjestömme toimikuntien laatimiin toimintaa koskeviin kysymyksiin.

Kyselyn tulos on pohjana ohjelman jatkotyölle. Ajoissa vastanneiden kesken arvotaan Ultracomin tutka ja muita palkintoja. Jäsenistön odotukset ovat tärkeä osa tulevaa SAJ 2025 -ohjelmaa ja ohjelman hyväksyy Ylivieskassa pidettävä seuraava vuosikokous.

Osallistu ja vaikuta Suomen Ajokoirajärjestön tulevaisuuteen ja toimintaan!!!

Suomen Ajokoirajärjestö ry
Hallitus

Ajokoiramies 6/19 -lehdessä on jäsenkyselyn tulokset. Kiitos kaikille, jotka vastasivat!
Vastanneiden kesken arvottiin Ultracom-tutka ja SAJ:n huppari. Tutkan voitti Matti Luopajärvi ja hupparin Jouko Saukkonen. Onnittelut!